چرخاندن تخم یک عامل بسیار مهم به خصوص در هنگام تکامل جنان در دوران اولیه جوجه کشی است. با چرخاندن تخم ها طی دوران انکوباسیون، مایعات حاوی مواد مغذی و مواد زائد تولیدی اطراف جنین در حال تکامل حرکت کرده و جابجا می شوند چرخش نامناسب تخم ها، تلفات جنینی و تلفات پس از تفریخ را افزایش می دهد.مطابق برنامه های توصیه شده زاویه چرخش تخم ها باید 45 درجه نسبت به خط عمود باشد و حداقل 6 بار در روز انجام گیرد.

کندلینگ (نوربینی)

به دلیل تیره بودن پوسته تخم بلدرچین، محتویات آن به سادگی تخم پرندگان دیگر قابل دیدن نمی باشد. یکی از ابزارهای مدیریتی قضاوت در مورد چگونگی رشد جنین با مشاهده داخل تخم بوسیله قرار دادن آن در مقابل یک منبع نوری قوی است که به یک کندلینگ مشهور است. امکان تشخیص نطفه داری در تخمهای لکه دار و سفید متفاوت است به گونه ای که در تخمهای لکه دار امکان تشخیص رشد جنینی از روز هشتم و در تخمهای سفید در روز دوم و سوم میسر است. عمل نوربینی در ارزیابی گله مادر موثر می باشد. بنابراین می بایست رکوردها در طول دوران جوجه کشی جمع آوری و در مورد گله مولد تصمیم گیری شود.

انتقال به هچری

به طور کلی زمان انکوباسیون تخم بلدرچین با توجه به تاثیر فاکتورهای رطوبت و درجه حرارت بسته به نژاد بین 16 تا 18 روز می باشد. در شرایط اپتیمم(مناسب و مطلوب) 70% تولدها در روز هفدهم صورت می گیرد. در پایان چهاردهم تخم بلدرچین از دستگاه ستر به دستگاه هچر منتقل می شود. زمان هچ توسط عواملی چون سن بلدرچین ماده، وزن تخم، مدت زمان نگهداری تخم، وضعیت نگهداری در انبار و حرارت و رطوبت نسبی در جوجه کشی تعیین می گردد.

در جوجه کشی از تخم بلدرچین شرایط دستگاه هچر با شرایط تخم در دستگاه ستر اندکی متفاوت می باشد. بدین ترتیب که در دستگاه هچر درجه حرارت، اندکی پائین تر یا بلعکس، میزان رطوبتمناسب مقداری بالاتر از میزان آن در دستگاه ستر می باشد. میزان رطوبت نسبی مطلوب در هچر بین 70 تا 80 درصد بوده و درجه حرارت پیشنهادی برای این دستگاه 2/37 درجه سانتیگراد می باشد که بسته به شرایطی که ذکر شد می تواند اندکی متغییر باشد. تخم ها در هچر چرخانده نمی شوند. پس از آنکه جوجه درون تخم، پوسته را شکست 10 ساعت طول می کشد تا از پوسته خارج شود، چند ساعت هم طول می کشد تا جوجه خیس کاملاً خشک شود. پس از خروج اولین جوجه از تخم 24 ساعت طول می کشد تا سایر جوجه ها بیرون بیایند. می توان جوجه ها را برای ایمنی بیشتر به مدت یک روز درون دستگاه نگه داشت و سپس آنها را با دقت و در جعبه های ویژه به سالن جوجه ریزی انتقال داد.

جوجه های بدست آمده در حدود 8 – 7 گرم وزن دارند که البته وزن اولیه تخم نیز در این میان بسیار موثر خواهد بود. تلفات جنینی در هنگام جوجه کشی بیشتر در 3 روز اول انکوباسیون و یا در مدت کوتاهی پیش از تفرخ پیش می آید که این امر بستگی زیادی به تلاقی خویشاوندی، سن بالای والدین و نیز مدت طولانی انبارداری و همچنین صدمه دیدگی پوسته تخم دارد.

تنظیم دستگاه جوجه کشی دارای پنکه

درجه حرارت در این دستگاه ها (3/0 ±) 5/37 درجه سانتیگراد (5/0 ± 5/99 درجه فارنهایت) و رطوبت نیز 60 تا 65 درصد تا روز 14 دوره جوجه کشی است. تخم ها نیز باید هر 4 -3 ساعت چرخانده شوند. این عمل به صورت اتوماتیک و توسط دستگاه انجام می شود. در روز 15 جوجه کشی، در صورت امکان عمل کندلینگ (عمل کندلینگ در بلدرچین به دلیل رنگی بودن پوسته تخم دشوار است) صورت می گیرد و تخم هایی که دارای ترک خوردگی بوده و یا به هر دلیلی جنین در آنها رشد نکرده است حذف می شوند. بعد از این مرحله تخم ها به داخل سینی های هچری منتقل شده و عمل چرخش تخم ها نیط متوقف می شود. در طول دوره هچری درجه حرارت دستگاه 2/37 درجه سانتیگراد و رطوبت آن 70 تا 75 درصد می باشد. اگر عملیات ستر و هچر در یک دستگاه مشترک صورت می گیرد، درجه حرارت دستگاه از ابتدا تا انتهای دوره 5/37 درجه سانتیگراد، اما رطوبت نسبی بعد از روز 14، از حدود 60 درصد به حدود 70 افزایش می یابد.

نباید درب دستگاه در طول دوره جوجه کشی باز و بسته شود. در مواقع لزوم ابتدا پنکه دستگاه خاموش شده و سپس در آن باز می شود. این کار از اتلاف سریع گرما در دستگاه جلوگیری می کند.

با رعایت کلیه اصول بهداشتی و مدیریتی، میزان جوجه درآوری تخم ها در حدود 80 – 75 درصد است.